February 18, 2012

Talaqqi?


Why I choose talaqqi?

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

A : Kalu belajar kitab2 agama dgn guru2 ni mcm talaqqi ni, lmbt dan lapuk gaya tu. Cth bidang medic la, kalu nak cari info utk report ke, pbl ke, pakai Google ja terus keluar berderet2 maklumat nak tau.

B: Hmm, aku separuh setuju ttg cth ko bg pasal medic, tp ak x setuju pendapat ko ttg kitab2 agama.

1) Cuba ko bygkan dlm dunia kita ni penuh dgn anasir2 pelik, cthnya philosophy secularism, syiah, ajaran2 sesat, berita2 palsu, fitnah sana sini dan byk lg, rasa2 mana lg selamat kalu tanya Google yg siapa2 ja buleh tulis ttg apa2 dgn tanya dan belajar ilmu2 AGAMA dgn guru2 yg ambil ilmu satu persatu dr guru sebelumnya hingga berulang2 sampai ke Rasulullah sallallahu 'alai wassalam?

2) About medical stuff, even our doctors always remind us if we want to take any sources from the internet, make sure it's medical website that have been recommended. Not some random blogs or websites even wikipedia. One of our doctors said "Come on,you're a medical student, it's a big shame when u have bundle of medical resources that u can get from the library but u use wiki that's meant for lay people".


Majalah Q&A. One of the best magazine that explains about Islam.

A : Haha, terabuq ang speaking English naa. Jap, ak x paham ttg mksd ko "tanya Google yg siapa2 ja buleh tulis ttg apa2". cmne tu? About medical stuff, yeah, couldnt agree more than that. Asyik ak ja kalah cakap dgn ko.haha.

B: Ak bg ang analogi senang, cth, ang x tau cmna nak solat jama' la kan, pastu ang p cari sapa2 hat ang jumpa tepi jalan pastu ang tanya ttg solat jama'. Dia jawab "Rasa2nya lah kan, ak rasa lah x tau betul ke x, ko kene buat cmni n cmni." Pastu, ang ikut apa dia kata yg 'rasa2' tu. Ang rasa mcm oke ke x kalu lagu tu?

A: Uish, mane buleh bro. Nmpak sgt was2 tu.

B: Tu la mksd ak. Kata Imam Malik bin Anas ra : “Sesungguhnya ilmu ini merupakan agama. Maka, lihatlah dengan siapa kamu mengambil agama kamu. Sesungguhnya aku telah bertemu dengan 70 orang di Masjid Nabi ini, yang menyatakan telah berkata fulan bahawa Rasulullah salallahualaihiwassalam bersabda (menyampaikan hadis). Sesungguhnya jika salah seorang daripada mereka itu diamanahkan untuk menjaga Baitulmal, nescaya dia ialah orang yang amanah, namun aku tidak mengambil sesuatu pun (hadith) daripada mereka kerana mereka bukanlah ahli dalam bidang ini (hadith). Tetapi apabila datang kepada kami Muhammad bin Muslim bin Syihab Az-Zuhri walaupun dia masih muda maka kami bersesak-sesak ke pintu rumahnya (untuk belajar hadith) !"

B: Uish, tapi payah la kalu nak tanya apa2 kemusykilan bro. Ak duk hadap buku medic tu x habis2. X sempat nak tanya Ustaz. Ak sokmo tanya Ustaz Azhar Idrus ikut FB ja. Ala yg Koleksi Printscreen Soal Jawab Ustaz Azhar Idrus ( Original ) 2.

Al Fadhil Ustaz Azhar Idrus. I believe u know him, right?

A: Kalu ang nak tanya menda2 ang dah tau sejak kecik tp x pasti, buleh la tanya Ustaz2 yg dah blajaq dr guru2 yg bersanad ni. Buleh ja ang nak tanya thru Fb or sms, asalkan org yg ang tanya tu, org yg dipercayai ada ilmu, jgn duk search ja cari jawapan dr ntah sapa2 ntah. Tp, kalu ang nak blaja satu ilmu agama utk amal dan sebagainya, lebih baik ang blaja dgn org yg betul2 ilmunya dr guru yg benar. Ala, mcm medical student nak blaja cmne nak bedah jantung, nak buat colonoscopy etc, mesti belajar dr doktor yg dah belajar dr doktor2 sebelumnya, xkan ang nak blaja dgn abg jaga mayat kat museum tu.Haha.

One of the Kitab, Bidayatul Hidayah. credit to Ukh Insyirah Hafizah.

B: Hmm, makes sense gak ape ko kate. Tp kan, kalau ak baca ja buku2 yg sebijik same mmg copy paste abis mcm buku2 yg guru2 talaqqi ajar x buleh ka? Xdak masa nak p talaqqi ni.

A: Kalu mcm tu,start esok kita x yah p lecture Prof Nasa dan Prof Naznin lah.

B: Uish, apa kaitan tiba2 nak ponteng kelas Prof Nasa, bro? Gile ape.

Prof. Dr. Hj. Nasuruddin B.Hj. Abdullah. Our lecturer. Immunologist expert. (Kanan skali dlm gambar)

A: Ala, kita kan ada buku Mama Robbin dan buku photostat slide Prof Nasa 2. Kita baca ja sampai habis, pastu, kite p masuk exam hall dan score dpt distinction. Amacam?

B: Haha, lawaknye lawak ang. Ak tau la ang GENIUS LEGEND tp mane buleh nak baca buku ja pastu nak score distinction plak tu. Lagipun, dlm buku Robbin tu, ntah ape2 ak pon x paham. Buku slide Prof Nasa tu pon, ada campur2 gambar pelik2. Ak nak dgr lecture Prof Nasa, br paham. Siap ada selingan lawak jenaka lg.

A: Oit2, ak barely passed je kot Block 1. Ang xyah nak kerap perli ak naa. Tu la mksd ak, cube ko bayangkan blaja AGAMA gune buku ja, kompem2 la x paham, kalu paham pon, lebih byk salah paham dr betul pahamnya.
Kalu blaja gune buku ja, baek ak kuar UIA, bace buku kat rumah, pastu, kuar2 g bedah org. Oke x?

B: Haha, ang x payah nak jadi John Jigsaw sgt la kan. ye2, ak paham. tp, lambat la blaja kitab ikut talaqqi ni. lgpun, talaqqi sekali seminggu ja, tu pun smpat pergi.

A: Perkara penting ang kena paham, kita bukan nak bertalaqqi sbb nak blaja beratus2 kitab yg ada dan  jadi ahli hadits ka, ahli fiqah ka. Kita dtg sini nak jadi doktor, so, kompem2 kena utamakan blaja medic yg lecture dr pukul 7 pg sampai 4 ptg 5 hari seminggu nuh. Tp, p talaqqi tiap2 minggu cth talaqqi Ustaz Mustaffa Kamal kat CF Bro tu, sekurang2nya kita ni dpt peringatan setelah asyik leka dgn dunia, dpt dgr mutiara2 ilmu dan dekatkan diri dgn ulama', belajar adab dan akhlak yg mulia. Kita belajaq sikit2 ja, biaq lmbt. Yg penting usaha kita yg Allah tgk, bukan end of the result. Tp, kalu ang buleh jd macam Syeikh Dr Yusri Rushdi al Hasani. That's the best. Tafaddol.

B: Sapa Syeikh Dr Yusri Rushdi tu?

Syeikh Dr Yusri Rushdi al Hasani. credit to Bunyamin

A: Dia Head of Surgey kat Cairo. Kira doktor la. Surgery Specialist. Tp, dia ajar gak Hadith kat al Azhar, cth kitab2 dia ajar, Sahih al-Bukhari, Sunan Abi Dawud, al-Muwatto',Syamail Muhammadiah,Hikam ibnu 'Ato'illah,Hasyiah Baijuri etc.

B: Tu mmg hebat betol tu, ambe distinction pon x lepaih.haha. Trimas naa, pandangan ak sedikit sebanyak berubah ttg talaqqi ni. Betul2, buleh doh ak mai talaqqi next week. Kat mana ang cakap td, CF Bro? Tp, segan la sume duk pakai serban jubah blaka. Ak pakai suar jeans ja kot.

Al Fadhil Ustaz Mustaffa Kamal (sebelah kiri gambar) dan Al-Habib Ali ibn Syeikh Abu Bakar.
credit to : Galeri Hidayah.

A : Haah, CF Bro. Ustaz Mustaffal Kamal. Kalu ang nak p, sudi2kan lah tumpang ak dgn keta BMW ang, ak xdak transport. haha. Alah, x yah nak segan lah. Dorg sama ja mcm kita. Nak belajaq. Diorang sume tu cuma nak amalkan sunnah Nabi sbb cinta mereka pada Nabi sallallahu 'alai wassalam. Kita pakai tutup aurat pon oke. xdak la Ustaz nak halau tiba2. haha. btw, hari ni Jumaat, bro. Kerap2 la selawat ke atas Rasulullah Muhammad sallallahu 'alai wassalam. Bukan payah pon, guna mulut ja.

B : Kerap perli Kancil ak. haha. buleh2. Incha Allah.


So, what's 'Talaqqi'? 


"Talaqi bermaksud perjumpaan atau pertemuan, Tetapi dalam hal ini talaqi bermaksud pengajian ilmu Islam yang disampaikan secara dari guru kepada anak murid secara berdepan dan bil musyafahah (dari mulut ke mulut). Pengajian talaqi ini merupakan satu juzuk dari sunnah Rasulullah apabila Rasulullah menerima wahyu dari Jibril, dan menghafal wahyu tersebut terus dari Jibril. Dalam sesetengah riwayat menyebut Jibril mengarahkan nabi agar tidak tergopoh-gapah dalam menghafaz wahyu. Kaedah pengajian sebegini diteruskan sehingga ke hari ini kerana peraliran ilmu dan pencerahan kitab ulama' yang muktabar disampaikan secara bersanad (dari guru ke guru) sekaligus memelihara keaslian ilmu dan makna penulis kitab tersebut."




Syeikh Usamah Sayyid Mahmud Al-Azhari.One of the very young ulama' Al Azhar. Student of Syeikh Dr Ali Jumah, Mufti Mesir.

*ak- aku
* distinction - 80% and above for medical students. Isnt easy to get this. Medical school is the school that transform many of top students all over world to become a "I just want to pass the exam" student except some extraordinary students. #truestory.

2 Footsteps:

fatihah azemi said...

nice one.now i know more about talaqqi.JZKK :)

Aiman Phoenix said...

MasyaAllah Sidi :) , mantap sekali dialog yang Sidi tulis. Jazakallah kheyr. Mohon untuk di"share" ya.

Regular Customers

Click and Die!