April 09, 2010

CONTEST BACA LONDON : MENANG LONDON


salam semua and hey!

oh..this i my first post in bahasa melayu...because i feel really jealous(huh?) when i read my friends' blog about many things in English and bahasa Melayu and also..I feel my BM getting worse,,hehe..then,when i'm wondering to post about something in BM, I had accidentally read about interesting stuff in my fav blog...dan..important one is..this is my FIRST STICKY POST!!!.....oke dah cukup..pakai BM dah ..no more english! hoho..

seyesly, ak ni jenis mals gile nk join contest2 ni,,kalu ak nampak je dlm iklan suruh join Cornetto Love la, Power Root nak jd jutawan la, Gores dan Menang la,(x menang2 gak) atau contest yg dalam cokelat Ding Dang yg ak beli mase kecik2 dulu..ak mmg malas gile nk join sbb, aku pikir, bukan snng nk menang contest yg berjuta2 org Mesia suke masuk...cube bygkan kalu 1malaysia nk jadi jutawan power root, n sume menang, x ke bangkrap company power root 2...

so, ak yg baek hati pon, x nak r company org Mesia bangkrap sbb kalu ak isi 100++ borg join dorg nye contest and probability utk ak menang contest ni kompem r tinggi sbb,,ak ni kan peminat coffee termasuk la Tongkat Ali n Kacip Fatimah (huh?)
and ak join contest ni sbb, mmg ak minat r post2 dr bro. ni and masih lg menepati kriteria2 blog yg ak jenis minat bace..org kate ape "TERBAEK R!" ...n ade juga r aku terpengaruh ngn hadiah2 lumayan oleh bro ni...tp, ak ttp luruskan niat ak,,ak join contest ni sbb mmg blog dye menarik n sedap dibace, x de rase mcm nk hempok laptop (ade ak bace blog mamat mane ntah) n yg peliknye,,apasal ak X RASE bro long hafiz ni POYO walaupon spptnye mesti la POYO sbb blog dye sume cite pasal dye, (x de pon pasal ak..hehe)...mayb,,niat dye menulis blog ni IKHLAS sampai boleh menyentuh dasar hati ak yg sentiase mencari bahan bacaan yg GEMPAK2 jek!!...(bukan nk puji or bodek bro, tp i try to be honest here.)

oppsss..hampir2 terbabas...sori bro Long Hafiz....

ok2.....setelah berbincang dgn sume Ahli2 Parlimen negare AKMAL al FATEH, ak dgn kuasa veto mengumumkan bahawa.................... esok hari sabtu! ( huh?)....ok,,be serious bro...
dengan kuasa veto, ak mengumumkan bahawa aku dgn rase best nye sedang join kontest "BACA LONDON: MENANG LONDON" yang diwujudkan oleh Bro.Long Haffiiz yg style nih..hoho..okeh,,info ringkas pasal bro ni :


*Ini bukan artis London,ini Bro.Long Haffiiz


-seorang pelajar Mesia yg sedang belajar Accounting and Finances di London Schools of Economics
-still single (walaupun dye kate da ade awek,, ak ttp anggap dye single, selagi dye x kawen 4.. hehe)
-warga terengganu di Losong....(ak warga besut dlu,GANU KITE!)
-org yg bertanggunjwb sepenunye ke atas Coretan Seorg Perantau..
-n kalu korg nk tau lg,,bace kat sini..SINI,
- lg 1, dye seorg yg pemurah hati yg AKAN bagi aku hadiah kalau ak JOIN contest ni..(baek x bro ni?,,haha)..dan dye bg gak sesape pon nk join contest walaupon bukan follower dye n mmg x penah lgsg bace blog bro ni, even kalu korg x de blog pon bleh join (dgn syarat,korg kene sign up BLOGGER.com ni r)


>Poster rasmi Kontest Baca London : Menang London<

Post Aku Benci sgt2( hehe) : Fantasi & Reality Pelajar Luar Negara
Aku, Sahel Akmal al- Fateh bin Che Mohd Hazidi, mmg minat r sume post2 yg bro ni post..(apasal la bro ni suruh ak pilih satu entri terbaik je,kan senang kalu suh wat sal 27 entri terbaek..kompem ak komen abes..!)

sbb ape aku minat sdgkan blogger2 laen x minat entri ni? ( yeke..?), sbb sejak kecik lg dah bercita2 setinggi langit nk melanjutkan pelajaran ak ke United Kingdom dalam medical field cthnye Royal College of Surgeon, Ireland (RCSI)..huhu,,tp,,apekan daya,,walaupon ak dpt Jpa scholarship 2, tp, ak dpt dlm negare je kat International Islamic University Malaysia a.k.a UIA...as pre-medical student...(alhamdulillah,,dapat gak ak blaja medic)..so doakn ak berjaye jd doctor yg berjaye..yeah!...

ak nk komen satu2 apasal ak minat entri ni..boleh?..ke x boleh?


Kes 1 : Kepandaian

KOMEN: disebabkan ak bersikap hard optimist,sentiase husnuzon(bersangka baek)dan sebgainya ,mmg ak anggap pelajar oversea ni mmg cerdik pandai tp x de r sampai tahp dewa..bg ak,,dorg PANDAI dlm menyesuaikan diri, berdikari, berkate2 dan pandai memikat hati interviewer smpai terpilih dpt twaran g oversea dan lagi byk pengalaman yg baru2 dr pelajar local.
Tp, sekurng2 nye post ni mengubah pemikiran ak bhw bkn semua pandai2,,ade gak yg lg teruk dr student local,,hehe,,,BUKAN SEMUA eh,,,cume berdasarkan pengalaman member2 ak di oversea dan sebb 2 ak suke entri nih!..haha..x cukup sbb lg?...kat bwh ade lg,,sabar2

Kes 2 : Cakap English

KOMEN: kes ni mmg ak pikir melekat dlm otak ak,budak2 overc sume pandai ckp English sampai grammar x de terbabas ke sane sini,,vocab lawa punye, cakap gaye British accent,,(x maen lah2 ni, Malaysian accent punya)..tp..setelah bc bro ni nye entri,trus ak pikir sejenak,,btol gak an,,ak ym ngn dak overc pon,,ade gak grammar terbabas smpai ak nk gelak senyap2,,(pfffttt),,tp,,bgus r,,ak tetap nk buktikan budak local pon bleh speaking English ngn vocab lawa n grammar terbaek punye mcm roommate ak yg masuk World Debate sampai dpt no.2 DUNIA..PERCAYE la..mmg ade, kat UIA nih,,,terbaek fluent punye..!

Kes 3 : Sosial

KOMEN : haah lah,,ak pon terpkir gak,,apsal org Mesia kat overc slalu berkwan ngn bdak2 Mesia je..n kalu ade klab2 pon,,sume berkaitan ngn Mesia je...apsal hah?apa pasal!..arghhh...cis !..kera sumbang!,,hoho....setelah di basuh otak dgn entri bro long hafiz,,br ak tau kenape, OOOO....PATUT LA...kalu nk bersosial ngn mat2 salleh,,jwb nye,,HANYOT la ngn maksiat2 yg berleluasa kat overc 2..hehe.n realitinye,,dorg bukan x berkwn lgsg,,tp,jage batas n adab..ok.!
wooohh,,terbaek la penerangan ko bro...!

Kes 4 : Kaya

KOMEN :
pasal kaya ni,,mmg ak no komen sbb,,ak tau walaupon government bg RM1 juta utk dak2 medic kat overc, still x cukup n ak dgr pon,,dorg hidup cukup2 makn je,,x sekaye bdak2 yg dpt local scholarship...ye ak tau,,tp,,walaupon korg x kaye,,still korg dpt g overc,,haha, mane aci weh!..(aci kat india)...oh ok..

Kes 5 : Cuaca

KOMEN : yeah!,,,ade salji..n ak sentiase pikir salji 2 best gile sampai boleh baring2 n tido2 kat ats salji...woohh,,,best!,,tp,,bro ni dgn kejamnye menghancorkan imaginasi ak,,katenye,menyusahkan idop,,,hmm,,,ak terpakse setuju r,,sbb bukan ak yg kat London yng bersalji, dye!,hehe..(tp..ak still x puas ati,,sbb ko kejam...!..bro long hafiz..!,,hehe..guro je)




Kes 6 : Nerd

KOMEN: yg ni kompem ak gelak,,,sbb,,dye kate,,scr fantasi nye,,dak2 overc nerd sampai x kuar bilik n juz bincang sal perkare berilmiah n x difahami org bese,,hiperbola nye fantasi,,tp,,secare realitinye,,mmg ak setju r,,,sbb,,kite an semua manusia BIASE,,n bukan robot,x kire r korg kat overc ke,mesia ke,,kompem korg nk gak njoy....!..an..an?...ak nk smackdown sape kate dye x nak dikacau sbb nk duduk dlm bilik n library sambil menghabiskan sume2 buku utk dibace sampai x nak makan n maen bola...hehe...sape nk ngaku dye cm2.,,,angkat tgn!..hehe

konklusinye,,mmg overc ni INDAH KHABAR DARI RUPA...x seindah mane,,tp,,kalaulah kan..bayangkanlah ,,skrang gak,,korg dapat tawaran blaja pg melanjutkan pelajaran ke United Kingdom,,kompem korg nk pg gak,,walaupon korg dah bace entri bro wonderpets nih....dgn fantasi yg melampau2...kompem!.terdetik gak dlm hati korg nk g...mesti punye r..(ak penah ditanye oleh member ak..bekas roommate ak di UIA..yg tibe2 dpt tawaran IB kat Kolej MARA Banting.)






akhir kate..ak ske entri ni dgn menghabiskan 4 jam lebih menulis entri nih,SBB...ak mmg ske bace pendapat org yg berbeza, pengalaman org dan entri2 yg ade"umphhh".....sbb..dgn pengalaman dan pendapat 2 le menyebabkan kite menjadi LEBIH MATANG....bro..ak tunggu entri laen plak!,,hehe

Referral : bukan ak,,tp, budak ni..

p/s: sesape yg membace entri ni n berminat nk join kontest nih, disbbkan hadiah2 nye yg lumayan dan tak terhad utk mane2 umur,,sile2 lah join dgn merujuk entri ak nih sbgai skema jwapan yg terbaek...haha....n INGAT!....letak referral sebagai ak...sile berlaku jujur..!..hoho..sile rujuk kontest 2 kat sini...BACA LONDON : MENANG LONDON.!...pastikan STICKY POST..PASTIKAN!!!!,...x paham,,tanye ak...ym kat sebelah..!



>Wang besar untuk dimenangi semua<


ppp/sss: wahai juri2,,sile la pilih ak,,hehe...bro mmg best!..(ini bukn bodek..hoho)..



rujukan: ak= aku....


6 Footsteps:

vida la rasta said...

bagus bagus bahasa jiwa bangsa....hahaha... moga berjaya

sahel al-fateh said...

trimas vida la rasta..hehe..u wish!

Lutfi Fadil said...

Ko jangan risau sahel, aku mengalami nasib yg same...lagi malang kot. Aku dlu amik IB 2 tahun kat kolej mara seremban (KMS), memula MARA kate sume dak KMS hantar pegi india...tak kisah score cmne pon

so aku cm kecewa la kn, taknk gi india, last2 ak wat decision pg indon ni...then, sehari sebelum aku fly, aku dpt msg yg aku punye score final exam IB membolehkn aku pg Ireland, university college cork. siap dapat surat tawaran lagi

kecewa gile aku, dah prepare sume pg indon, nk wat cmna kn? aku pon dah settle dgn MARA sume mintak antar aku pg indon...so aku lupekn je la cite2 aku nk pg ireland..haha

tp ade hikmah di sbalik sumenye...aku bahagia je dok sini...banyak gile aku dapat pengalaman dok sini...seyes

so conclusionnye x kisah la stadi mane pn, yg penting kita sndiri kne pndai cari ilmu & pengalaman. dok la Harvard sekalipon klau dok bilik je tak cari pengalaman baik dok rumah!

sahel al-fateh said...

@bro lutfi..

yeah..btol..dulu mule2 x dpt g overc,,mmg frust uh...tp..bile pkir2 balik, setiap perkara yg terjadi,mesti ade hikmah...!

n bile masuk uia,br la tau betape jahil nye pasal ilmu2 agame,n mcm2 lg la..n hidup kite bukn utk blaja ape yg cg ajar..tp.bak kate bro..experience is our great teacher!.

dulu,,duduk dlm sbp 2,,mcm katak bwh tempurung krista;..hehe..nampak ape yg berlaku,,tp..x tau ape yg sebenarnye berlaku..

n thanks 4 sharing bro...!

i will thrive in dis world..hehe

nurulraihana said...

aku nak buat sticky post jugak!! YEAH.HAHA! nnt dpt duet bole aku pegy pyramid. cewah. loser gile tak klau aku ckp dah 6 bulan aku dok mesir,tp xpena pegy pyramid lg sbb tiket msk die mahal. hahaha pfft

sahel al-fateh said...

ha ah..mmg lozer..mcm ko duk kat uia,,tp..x penah g uia kuantan..cm2 r analoginye..hoho

Regular Customers

Click and Die!